TABLOURI ELECTRICE

TABLOURI ELECTRICE
– Montari tablouri electrice
– Mentenanta tablouri electrice
– Reparatii Tablouri electrice
– Restructurare si imbunatatire protectii tablouri electrice

 

MONTARI TABLOURI ELECTRICE
Indiferent ca este instalatie noua sau avem de a face cu o instalatie veche a unui imobil tabloul electric reprezinta punctul de plecare a energiei catre consumatori iar acesta trebuie configurat ca atare. Fiecare siguranta trebuie aleasa cu grija in functie de circuitul electric deservit, in functie de consumatorii pe care ii va alimenta. De asemeni in functie de tipul retelei pot fi instalate suplimentar diferite echipamente electronice pentru protectia echipamentelor sau a persoanelor in caz de defect.

 

MENTENANTA TABLOURI ELECTRICE
Ce inseamna mentenanta unui tablou electric? Pe scurt mentenanta unui tablou electric are ca prim obiectiv prelungirea duratei de viata a fiecarui echipament montat dar si functionarea corespunzatoare a acestora in caz de defect. Si cine nu-si doreste ca protectia electrica sa nu functioneze? Am tot auzit si vazut cazuri de persoane care tot spun ca daca functioneaza de peste „N” ani merge foarte bine si in continuare. Oare asa sa fie sau siguranta s-a transformat intr-un simplu cablu electric atunci cand a ramas blocata de la praf, grasimi si alte impuritati care blocheaza o functionare corespunzatoare cu rol de protectie.
In linii mari mentenanta unui tablou electric are ca si scop principal verificarea protectiilor electrice si inlocuirea componentelor necorespunzatoare scopului, curatarea impuritatilor pentru a evitarea defectelor echipamentelor din tablou, strangeri de contacte in asa fel incat termic si electric sa nu se produca avarii.

 

REPARATII TABLOURI ELECTRICE
Uneori in urma utilizarii unor echipamente electrice cand depasim puterea admisa a circuitului decuplarea sigurantelor automate din tabloul electric in mod excesiv duce la functionare defectuasa ulterior. Acestea pot prezenta diferite comportamente care par bizare fie cand alimentam si un banal incarcator de telefon siguranta decupleaza sau chiar si atunci cand alimentam consumatori peste puterea admisa siguranta nu decupleaza circuitul. In ambele cazuri trebuiesc verificate atat siguranta electrica din tablou cat si circuitul defectuos.
Ce se poate intampla daca siguranta decupleaza? Acesta ar fi un lucru bun deoarece siguranta inca-si face functia protejand circuitul dar tot trebuie investigata cauza.
Ce se poate intampla daca siguranta nu decupleaza? Incepand de la defectarea echipamentelor alimentate pana la supra incalzirea cablurilor electrice ce poate produce avarii extinse.
Reparatia tablourilor electrice aflate in avarie sau defect este o masura care trebuie luata imediat in cazul in care observam o anomalie de functionare.

 

RESTRUCTURARE SI IMBUNATATIRE PROTECTII TABLOURI ELECTRICE
Restructurarea si imbunatatirea protectiilor din tablourile electrice ne ajuta instalatia electrica sa faca fata la noii consumatori care au aparut in timp dar si vechilor consumatori. Cand a fost proiectata instalatia electrica a imobilului s-a prevazut un numar de prize si lampi pe camera pentru a alimenta diferiti consumatori. In timp in functie de aranjamentul fiecarui imobil au mai aparut diferite echipamente electrocasnice cum ar fi frigider, lada frigorifica, congelator, plita electrica, hota, masina de spalat si multe altele. Iar daca uneori un urma alimentarii unui consumator sigurantele electrice incep sa decupleze aparent fara motiv, motivul este ca s-a depasit puterea admisa de instalatie sau unul dintre consumatori alimentati are un defect sau un regim de functionare si pornire care impiedica bunul mers al altora. In acest caz restructurarea tabloului se va face in functie de necesar incat protectiile sa lucreze corespunzator.
De asemeni suplimentar se pot monta in tablou echipamente de protectie si monitorizare suplimentar. Un aparat electric de protectie si monitorizare suplimentar este releul de monitorizare si protectie subtensiune si supratensiune. Un alt echipament recomandat spre a fi montat in tabloul electric pentru protectie este descarcatorul de supratensiune. Dar acestea desi sunt suplimentare ar trebui sa avem in vedere incepand cu un minim de la sigurante automate cu protectie pe faza, disjunctoare cu protectie faza-nul, sigurante cu protectii diferentiale DDR, RCD, dupa caz.
De asemeni pentru locatiile la care sunt necesare surse de energie suplimentare care au rolul de mentine alimentarea cu energie electrica chiar si atunci cand intervine o avarie la linia furnizorului de energie sunt necesare sistemele de aclansare a rezervei AAR.