INSTALATII SI ECHIPAMENTE ELECTRICE PENTRU POMPARE APA

INSTALATII ELECTRICE PENTRU SISTEME DE POMPARE APA

In functie de necesarul fiecarei gospodarii sistemele si echipamentele electrice pentru pompare apa sunt diferite de la caz la caz, identic si instalatiile electrice necesare alimentarii echipamentelor de pompare apa.

In sistemele de pompare apa se vor regasii doua categorii de pompe in functie de tipul apei:

  • pompe pentru apa curata
  • pompe pentru apa murdara

Aceasta fiind o clasificare foarte vaga de altfel fara sa intram in detalii foarte ample referitoare la tipul de constructie, materiale mai putem face doar o a doua clasificare dupa cum urmeaza

  • pompe de adancime
  • pompe de suprafata

De asemeni intr-o singura instalatie de pompare apa putem regasii atat o pompa de adancime cat si pompa de suprafata rolul acestora fiind diferit dar complementar in anumite situatii.

Pompele de Ape Curate

In categoria pompelor de Apa curata regasim atat pompe sumersibile cat si pompe de suprafata. In functie de instalatia de pompare apa pe care dorim sa o facem ambele modele de pompe pot fi utilizate atat separat cat si impreuna.

De regula pentru puturi si fantani de mica adancime se pot utiliza pompele de suprafata. Pentru pomparea apei din forajele de adancime de regula se utilizeaza pompe submersibile

Pompele de suprafata de rugula sunt folosite impreuna cu vas expansiune hidrofor si presostat asigurand un debit constant. In functie de reglajele presostatului si capacitatea vasului de expansiune hidrofor sistemul poate asigura cativa litri de apa necesari fara a pornii pompa.

Pompele de adancime pot fi si ele utilizate in instalatie similara cu cea a pompelor de suprafata adica cu presostat si vas de expansiune la fel si in acest caz asigurand cativa litri de apa fara pornirea pompei.

Ambele sisteme de pompare apa se utilizeaza in special in gospodarii pentru alimentarea locuintelor cu apa potabila. Pentru udarea gradinii se recomanda un vas de acumulare incat sa nu avem porniri dese la pompa si utilizarea unui fluxostat ca si parte de automatizare.

Instalatiile electrice pentru ambele sisteme de pompare apa au atat parti si elemente comune dar si diferente intre materialele utilizate pentru alimentarea si bunul mers al instalatiei.

Pentru a construi o instalatie electrica pentru sistemul de pompare apa in primul rand este necesar sa cunoastem doua caracteristici principale a pompei de apa pe care dorim sa o folosim si anume tipul de alimentare monofazat (230 VAC) sau trifazat (400 VAC) cat si puterea sau curentul absorbit.

Luand in calcul o pompa de apa folosita uzual si anume alimentare monofazata 230 VAC cu o putere de 1100w observam ca curentul necesar pentru conditii de lucru normale este de aproximativ 4,79A, ceea ce inseamna ca pana la pompa de apa un cablu de cupru 3x1mm2 si in tabloul electric o siguranta de 6A ar fi suficienta. Insa acest calcul este efectuat in conditii de putere nominala a pompei si nu poate fi aplicat si in regim de pornire unde cunoastem faptul ca un motor electric la pornire poate absorbii si de 6 ori puterea nominala ceea ce inseamna ca siguranta electrica va decupla sau in cazul in care aceasta nu decupleaza vom avea parte de o supraincingere a cablului de alimentare si scurtcircuitare sau intrerupere.

Concret instalatia de alimentare a unei pompe de apa monofazata 230VAC si putere 1100w se recomanda alimentarea printr-un cablu de cupru minim de 3×1,5mm2 iar ca protectie o siguranta de 10A incat sa evitam supraincingerea cablurilor atat in regim de pornire cat si in regim de lucru normal.

Potrivit tabelului pentru sectiuni cabluri electrice montate in tuburi un cablu electric de cupru 3×1,5mm2 are o sarcina maxima de 14A la o tensiune nominala de 230VAC ceea ce inseamna ca daca curentul de pornire al pompei de apa nu depaseste aceasta valoare functionarea va fi una corespunzatoare. In cazul in care valoarea curentului de pornire al pompei de apa depaseste aceste valori pompa de apa sumersibila sau de suprafata se va alimenta printr-un cablu de cupru de 3×2,5mm2 si o siguranta de 16A. Potrivit tabelului pentru sectiuni cabluri electrice un cablu de cupru 3×2,5mm2 poate rezista la o intensitate maxima a unui curent de 20A. Pentru cabluri electrice din aluminiu valorile nu sunt aceleasi cu cele ale cablurilor electrice din cupru.