Instalatii Electrice | Curenti Slabi | Retele Internet
INSTALATII ELECTRICE PENTRU RETELE DE INTERNET
Instalatiile Electrice pentru Retele de Internet se impart in trei categorii
– instalatii electrice de joasa tensiune (230V/400V)
– instalatii electrice de foarte joasa tensiune (1-50V)
– instalatii electrice de curenti slabi (comunicatii date)
INSTALATII ELECTRICE DE JOASA TENSIUNE PENTU RETELE INTERNET
Instalatiile electrice de joasa tensiune (230V/400v) au rolul de a alimenta cu curent electric a echipamentele de internet necesare retelei de internet si sunt compuse din:
– Panou Electric Principal: Distribuie energia electrica catre diferitele circuite din locuinta sau birou.
– Circuite Dedicate: Circuite electrice separate pentru echipamentele critice de retea (server, modem, router, switch-uri, access points).
– Prize de Alimentare: Amplasate strategic pentru a alimenta echipamentele de retea.
– Dispozitive de Protectie la Supratensiune: Protejeaza echipamentele de retea impotriva fluctuatiilor de tensiune si supratensiunilor.
– Sursa de Alimentare Neintreruptibila (UPS): Asigura alimentarea continua a echipamentelor critice in caz de intreruperi ale energiei electrice.
INSTALATII ELECTRICE DE FOARTE JOASA TENSIUNE PENTRU RETELE DE INTERNET
Instalatiile electrice de foarta joasa tensiune (1-50V) au rolul de a alimenta cu curent electric diferite dispozitive din reteaua de internet cum ar fi camerele de supraveghere conectate in retea direct fie printr-un intermediul unui DVR.
Alimentarea surselor de tensiune necesare transformarii tensiuni se va face din reteau de foarte joasa tensiune preferabil din prizele protejate de UPS-uri atat pentru protejarea echipamentelor cat si pentru alimentarea continuua.
Circuitele electrice de alimentare a dispozitivelor din reteaua electrica de foarta joasa tensiune este preferabil sa se faca pe trasee separate fata de cele pentru curenti slabi si fata de cele din reteaua de joasa tensiune pentru a evita interferentele sau in caz de defect deteriorarea echipamentelor.
Echipamente necesare pentru instalatii electrice de foarte joasa tensiune in retelele de internet
– Surse de tensiune protejate la atingere directa a contactelor electrice
– Tablou Electric cu rol de distributie si protectie in cazul unor surse de tip incasetat sau PCB
– Cabluri electrice dedicate care sa permita pe toata lungimea conductoarelor sa transporte energia necesara alimentarii corespunzatoare echipamentelor
– Doze de conexiuni dedicate retelei de foarta joasa tensiune in cazul in care avem echipamente cu traseu comun pana intr-un anumit punct.
– Conectori electrici dedicati pentru punerea sub tensiune si scoaterea de sub tensiune rapida in caz de defect al unui echipament
INSTALATII ELECTRICE DE CURENTI SLABI PENTRU RETELELE DE INTERNET
Instalatiile electrice de curenti slabi pentru retelele de internet se refera la comunicatiile de date intre dispozitive. Comunicatiile de date intre dispozitive se pot face wireless, cablu sau fibra.
Structura retelei de internet difera de la caz la caz insa de regula intalnim cel putin un port de fibra sau port WAN utilizate pentru intrarea semnalului de la reteaua de internet a distribuitorului. In cazul in care dispozitivul primar de intrare a semnalului de internet se face tot wireless accesand o alta retea sau prin intermediul unui echipamente ce permite conectarea directa la unul dintre furnizorii de internet mobil nu sunt necesare porturile de intrare fibra sau WAN.
Conversia si redistribuirea semnalului de comunicatii date se poate face atat wireless cat si prin cabluri sau fibra in functie de dispozitivele care se doresc conectate.
Transportul datelor prin fibra optica
– Avantaje: reprezinta cea mai stabila retea de internet
– Dezavantaje: costurile de punere in functine si inflexibilitatea de a face modificari ulterioare datorita fibrei optice si a fragilitatii acesteia, mascarea fibrei optice este un proces meticulos de executare deorece aceasta nu trebuie indoita decat la unghiuri mari altfel existand risc de intrerupere
Transportul datelor prin cablu de retea
– Avantaje: o conexiune stabila dar cu viteza mai mica de transport a datelor fata de fibra optica, costuri reduse ale echipamentelor si cablurilor necesare, amplasarea mai multor prize in spatiu incat conectarea dispozitivelor este mai permisiva cat si reconfigurarea retelei in caz de necesar
– Dezavantaje: Pe distante mari trebuiesc folosite cabluri STP/UTP (CAT6/CAT7) de foarte buna calitate si echipamente de date intermediare incat semnalul sa fie receptionat si amplificat catre receptor.
Transportul datelor prin retele wireless
– Avantaje: instalare rapida a echipamentelor de retea wireless, configurare usoara, flexibilitate de conectare a altor dispozitive, nu necesita cabluri si fire decat cele de intrare semnal si alimentare cu energie electrica.
– Dezavantaje: conexiune instabila la retea in functie de obstacolele pe care le intalneste semnalul de la router pana la dispozitivul conectat, viteza mai mica decat in cazul retelelor prin fibra optica sau a celor prin cablu UTP/STP, interceptarea semnalului de catre utilizatori nedoriti.