AUTOMATIZARI INDUSTRIALE

AUTOMATIZARI INDUSTRIALE

Ce sunt automatizarile industriale ?

Automatizarile industriale sunt sisteme electrice, electronice, mecanice corelate intr-un proces bine determinat pentru realizarea unui sau mai multor scopuri concepute in asa fel incat interventia umana sa fie cat mai diminuata in proces.

Un exemplu simplu de automatizare reprezinta sursele de tensiune de back-up si anume trecerea de pe linia principala de tensiune la cea secundara in caz de intrerupere alimentare, incat procesul si functionarea echipamentului alimentat sa continue fara intrerupere.

In exemplu dat mai sus presupunem ca avem linia de tensiune de la furnizor si un UPS sau un generator electric. Daca avem un UPS sistemul de automatizare se simplifica deoarece este necesar doar trecerea liniei principale de tensiune prin UPS iar acesta include propria automatizare incat cand simte prezentei tensiunii la intrare el declanseaza automat linia de back-up servind scopului. In cazul reaparitiei tensiunii pe linia principala de alimemtare UPS-ul face trecerea imediat la alimentarea echipamemtului din linia principala. De asemeni procesul de incarcare al batetiilor UPS-ului este complet automatizat fiind o functie de baza.

In cazul in care insa langa linia principala de tensiune dorim sa punem un generator electric aici schema de principiu pentru pornirea generatorului trebuie sa urmeze un plan de ordine.

1. Sesizare lipsa tensiune

2. Comutare linie alimentare pe generator electric

3. Pornire generator electric

Putem sa facem cateva observatii si anume ca lipsa tensiunii din linia principala daca se face de ordinul milisecundelor sau pentru timp foarte scurt pornirea generatorului electric este aproape inutila si aici se recomanda fie un generator electric permanent pornit (de cele mai multe ori consumul acestuia nu este justificat) sau un sistem de back-up interpus de tip UPS incat la sesizarea lipsei tensiunii din linia electrica principala acesta sa preia furnizarea alimentarii echipamentelor iar in cazul in care pana de curent se prelungeste mai mult decat perioada setata sa porneasca generatorul electric si sa faca trecerea alimemtarii echipamentelor direct pe generator.

Partea secundara insa la fel de importanta la Automatizarea proceselor este si revenirea la linia de alimentare principala dupa sesizarea prezentei acesteia. Pasii pentru corelarea schemei bloc sunt evidenti

1. Sesizare prezenta tensiune

2. Comutare la linie principala

3. Oprire generator electric

Si aici putem face unele observatii pentru o buna functionare a automatizarii si anume ca trecerea de pe generator electric inapoi la linia principala de alimentare sa se faca conditionat. Conditionarile sunt legate de prezenta tensiunii pe linia principala si anume perioada de cand a revenit incat sa evitam decuplarea si repunerea generatorului electric in functiune daca revenirea tensiunii in linia principala este de ordinul milisecundelor sau pentru perioade foarte scurte. De asemeni o alta conditionare poate fi legata de tensiunea efectiva aparuta la bornele liniei principale si in acest caz fiind extrem de important cand sa se realizeze repunerea pe linia principala.

Trecand prin procesele bloc ale unui automatizari industriale pentru comutarea liniei de tensiune observam ca in fuctie de echipamentele pe care le alimentam si necesarul acestora pentru o functionare corespunzatoare procesul de automatizare poate avea mai multe conditionari incat functiile sa se realizeze.