SISTEME DE ILUMINAT

SISTEME DE ILUMINAT
– Instalatii electrice noi pentru sistemele de iluminat
– Reparatii circuite electrice de iluminat
– Reparatii la sistemele de iluminat
– Schimbare/Montare corpuri de iluminat pe instalatie aferenta
– Repozitionare corpuri de iluminat la pozitia aleasa
– Montari doze aparat, intrerupatoare, intrerupatoare inteligente, varioatoare

 

INSTALATII ELECTRICE NOI PENTRU SISTEMELE DE ILUMINAT
Instalatiile electrice noi pentru sistemele de iluminat se impart in cateva categorii dar in principal doua mari categorii: iluminat in regim normal si iluminat in regim de urgenta. Diferenta intre cele doua sisteme de iluminat esta ca iluminatul de urgenta trebuie sa fie alimentat permanent incat acesta sa inmagazineze energie electrica in propriile baterii de acumulatori iar in momentul in care sesizeaza lipsa tensiune de la linia circuitul electric din care este alimentat sa comute la alimentarea de rezerva si anume bateria de acumulatori incat sa asigure o lumina suficienta spre calea de evacuare. Deci intre lampa in sine care asigura iluminatul de urgenta nu se vor regasi intrerupatoare ca in cazul iluminatului normal special pentru a nu impiedica inmagazinarea energiei electrice in propriile baterii de acumulatori. Pentru lampile destinate iluminatului normal se vor interpune in instalatie intrerupatoare. Ambele sisteme de iluminat de asemeni vor avea in tablou minim o siguranta electrica pentru a putea deconecta circuitul in caz de defect.

 

REPARATII CIRCUITE ELECTRICE DE ILUMINAT
Daca vechea instalatie de iluminat din locuinta a cedat aceasta poate fi inlocuita cu una noua imbunatatita. Intradevar in cele mai multe cazuri intalnim situatii in care efectiv trebuiesc facute santuri noi in pereti si tavan intrucat vechea instalatie de iluminat a fost facuta ca din doza de conexiuni si pana in lampa, aplica sau locul unde se afla candelabrul firele sa fie ingropate direct in beton, lucru care face imposibil sa mai putem sa le scoatem si sa le inlocuim cu unele noi. Asadar pentru a evita aceasta situatie propunem solutia ca noua instalatie electrica de iluminat sa fie construita prin tub pvc sau tub riflat incat la o potentiala avarie sa poata fi inlocuita fara un deranj mare al peretilor finisati. De asemeni solutia este valabila si pentru constructiile noi care au necesar o instalatia de iluminat.

 

REPARATII LA SISTEMELE DE ILUMINAT
Evident o parte a sistemului de iluminat se afla in circuitele electrice aferente care incep din tabloul electric cu siguranta circuitului de iluminat, timer, contactor, senzor de lumina si miscare, senzor crepuscular, module inteligente si multe alte dispozitive daca avem de a face cu o instalatie automatizata, circuite electrice, doze de conexiuni, intrerupator, lampa, lustra, candelabru, reclame luminoase, lampi urgente, surse de alimentare ac-dc, transformatoare ac-ac, spoturi sau doar o un circuit simplu de lumina cu intrerupator si un soclu de bec. In orice conditie a fost creat circuitul electric pentru sistemul de iluminare acesta poate fi reparat si readus la starea initiala imbunatatit sau simplificat daca este cazul incat sa poata fi utilizat la parametri normali. Doar atunci cand inlocuirea unor componente nu-si justifica pretul fata de un alt sistem nou se poate recurge la achizitionarea unui alt sistem atat timp cat circuitele electrice sunt in stare buna de functionare incat alimentarea cu energie electrica sa se faca in parametri corespunzatori. Un exemplu in acest sens este o lampa de urgenta la care ar fi necesar sa schimbam circuitul electronic si bateriile de acumulatori, lucru care nu ar avea sens deoarece cele doua componente mentionate sunt aproape la fel de scumpe ca si o alta lampa de urgenta noua. Desi cunoscand acest lucru sunt unele modele de lampi de urgenta care au iesit din productie necesita reparatia incat aspectul sa nu fie schimbat iar atunci se justifica pretul reparatiei. Un alt sistem de iluminat care in majoritatea cazurilor merita reparat este reclama luminoasa, insa in acest caz recomandam si modernizarea acestuia la tehnologia LED daca deja nu are in componenta aceasta tehnologie.

 

SCHIMBARE/MONTARE CORPURI DE ILUMINAT
Montarea unui corp de iluminat presupune o prindere ferma a acestuia incat sa nu prezinte un pericol. In functie de corpul de iluminat care se doreste montat pe tavan sau pe perete, se va alege solutia optima atat pentru gaurile necesare prinderii cat si tipul de dibluri aferente compozitiei din care este fabricat tavanul sau peretele. De asemeni pentru corpurile de iluminat incastrate in tavanul fals, pereti de rigips, mobila, scari solutiile de prindere difera de la caz la caz si in functie de corpul de iluminat. Sunt cazuri unde exista risc de incediu si se recomanda sa se interpuna intre lampa si materialele combustibile materiale de protectie ignifuge. Pentru montarea sistemelor de iluminat din curte imobilului adica expuse la intemperii se recomanda ca instalatia electrica sa fie construita in asa fel incat sa fie protejata de factorii externi: umiditate, frig, inghet, caldura excesiva, praf, etc … In acest caz se vor folosi materiale care sa asigure protectia la toti factorii externi.
Schimbarea corpurilor vechi de iluminat cu unele noi se va face tinand de clasa de functionare a celui vechi daca este cazul. De asemeni pentru incaperi normale din locuinta se vor respecta cerintele minime de functionare normala.

 

REPOZITIOANARE CORPURI DE ILUMINAT LA POZITIA ALEASA
Repozitionarea corpurilor de iluminat la pozitia aleasa se poate face atat timp cat noua pozitie dorita spre montare a corpului de iluminat nu pune in stare de defect instalatia electrica sau in pericol persoanele. Astfel de exemple pot fi montarea unui corp de iluminat deasupra unei surse de caldura, corpul de iluminat nefiind certificat ca fiind rezistent la temperatura. Pentru cazul in care conditiile de functionare sunt intrunite pentru noua pozitie aleasa modificarea traseului circuitului de alimentare se va efectua in functie de instalatia electrica aferenta incaperii.

 

MONTARI DOZE APARAT, INTRERUPATOARE, INTRERUPATOARE INTELIGENTE, VARIATOARE
Dozele aparat sunt dozele in care se monteaza intrerupatoarele, prizele si alte echipamente electrice de acest tip. In termeni electrici intalnim doua categorii mari de doze aparat si anume ST si PT; Doze ST Sub Tensuiala doze care se incastreaza in perete, PT Peste Tencuiala doze care se monteaza pe perete. Insa cum tehnologia este fabricata in functie de necesitate si aceste doze aparat sunt diversificate si in functie de tipul de perete pe care sau in care se monteaza, tipul instalatiei de interior sau de exterior. Tinand cont de toate aceste aspecte alegerea dozelor aparat poate fi dificila insa necesara. Dupa achizitia corespunzatoare a dozelor aparat si montarea acestora se pot monta in siguranta echipamentele electrice intrerupatoare sau variatoarelor de tensiune. Pentru intrerupatoarele inteligente comandate prin telecomanda sau ethernet sa intruneasca conditiile minime sunt in functie de echipamentul ales.