Puterea Aparenta Electrica

1V.RO | Electrotehnica si Electronica | Puterea Aparenta Electrica

PUTEREA APARENTA ELECTRICA

Puterea aparenta electrica (S) este o masura a puterii totale intr-un circuit electric si este exprimata in volt-amperi (VA). Aceasta combina atat puterea activa (P), masurata in wati (W), cat si puterea reactiva (Q), masurata in volt-amperi reactivi (VAR).

Intr-un circuit de curent alternativ (AC), puterea aparenta (S) este definita ca produsul dintre tensiunea eficace (U) si curentul eficace (I):

S=U×I

Puterea aparenta poate fi descompusa in doua componente:
Puterea activa (P) – Este puterea reala care este consumata de sarcina pentru a efectua lucru mecanic, caldura etc. Este puterea utila si este masurata in wati (W).
Puterea reactiva (Q) – Este puterea care oscileaza intre sursa si sarcina in circuitul de curent alternativ datorita elementelor reactive (inductoare si condensatoare). Este masurata in volt-amperi reactivi (VAR).

Relatia dintre puterea aparenta, puterea activa si puterea reactiva este descrisa prin formula:

Aceasta poate fi reprezentata si sub forma unui triunghi al puterilor, unde:

– [S] este ipotenuza (puterea aparenta),
– [P] este cateta adiacenta (puterea activa),
– [Q] este cateta opusa (puterea reactiva).

Factorul de putere (cos φ) este un alt concept important si este definit ca raportul dintre puterea activa si puterea aparenta:

​unde φ este unghiul de faza dintre tensiune si curent.

Astfel, puterea aparenta joaca un rol esential in analiza si proiectarea circuitelor de curent alternativ, ajutand la intelegerea modului in care puterea este distribuita si utilizata intr-un sistem electric.