Purtator de Sarcina Electrica

Un purtator de sarcina electrica este o particula sau o cuanta care transporta sarcina electrica, fiind esentiala pentru fenomenele si procesele electrice si electromagnetice [1]. Exista mai multe tipuri de purtatori de sarcina electrica, iar cei mai cunoscuti sunt:

Electronii: Aceste particule subatomice poarta o sarcina electrica negativa si sunt esentiale pentru curentul electric In conductori si semiconductori [1,2].

Protonii: Aceste particule poarta o sarcina electrica pozitiva si se gasesc In nucleul atomului. In conditii normale, protonii nu contribuie la curentul electric In materialele solide, deoarece sunt mult mai grei si mai putin mobili decat electronii[3].

Gaurile (purtatori de sarcina pozitiva): In semiconductori, o gaura reprezinta absenta unui electron In banda de valenta. Se comporta ca un purtator de sarcina pozitiva, iar miscarea gaurilor contribuie la curentul electric [1,4].

Ioni: Atunci cand atomii sau moleculele castiga sau pierd electroni, devin ioni cu sarcina pozitiva (cationi) sau negativa (anioni). Ionii sunt purtatori de sarcina electrica In solutii electrolitice si In gazele ionizate [5].

Cuante de sarcina: In contextul teoriei campului cuantic, exista particule teoretice, cum ar fi gluonii, care sunt responsabile pentru fortele dintre particulele purtatoare de sarcina electrica [6].

Fiecare dintre acesti purtatori de sarcina are un rol specific In diferite contexte fizice si tehnologice, influentand fenomene precum conductivitatea electrica, efectele electromagnetice si reactiile chimice.