INSTALATII ELECTRICE INTERNET

INSTALATII ELECTRICE INTERNET

Necesitatea internetului in momentul actual a devenit un mod de trai incepand de la simpla comunicare cu familia, prietenii si alte persoane pana la a fi o sursa de divertisment si informare. In aproape aceeasi masura precum curentul electric internetul face parte din viata noastra de zi cu zi. Indiferent ca il folosim doar pentru a comunica cu prietenii si familia sau divertisment si informare o conexiune slaba de internet nu poate fi un lucru care sa ne bucure. Ce sa mai spunem daca munca noastra se desfasoara pe internet si depindem de acesta, este evident faptul ca vom dorii o conexiune stabila si rapida.

In prezent in locuinte se utilizeaza in mare parte retele mixte de internet cablu si wireless. De regula reteaua wireless este utilizata mai mult de catre dispozitivele de tip telefon smartphone si laptop insa si de catre smart tv, smartbox si alte dispozitive de control si automatizari. Insa pentru conexiuni stabile de internet si timp de raspuns mai mic se folosesc retelele pe cablu.

Avantajele unei retele de internet prin cablu evident este o conexiune stabila si rapida insa ca si dezavantaje principale sunt firele (cablurile UTP/FTP) care uneori ne pot incurca spatiu atat tehnic cat si vizual. Pentru a evita acest inconvenient este necesar sa le mascam fie direct prin pereti sau pardoseala inainte de a finisa locuinta. Ulterior finisarii locuintei se pot face trasee de canal cablu (bagheta)

Avantajele unei retele de internet wireless este evidenta mobilitatea fiind principalul avantaj. Dezavantajul evident este o conexiune mai instabila, fluctuanta si cu timp de raspuns mai mare. Cu cat mai multe dispozitive mobile sunt conectate pe un singur router wireless cu atat vom intampina o conexiune de internet mai lenta. La fel se intampa intr-un bloc de locuite unde regasim mai multe retele de internet wireless care de regula isi suprapun semnalele. In acest caz este bine de instalat o aplicatie pe telefonul mobil care poate vizualiza ce canale sunt libere si pentru o conexiune mai buna se va alege canalul cel mai liber al routerului wireless. De asemeni distanta intre routerul wireless si dispozitiv este o problema cat si ecranajul peretilor si in special a armaturilor care functioneaza in anumite cazuri ca si o cusca Faraday pentru reteaua de internet wireless si poate bloca semnalul catre receptor.

Daca distantele sunt comunicare pentru reteaua de internet wireless sunt mari se recomanda o conexiune pe cablu de retea UTP sau FTP dupa caz si montarea unui alt router wireless incat semnalul de internet catre dispozitive sa fie unul corespunzator. De asemeni se mai poate utiliza un extender amplificator de semnal wi-fi.